Selam arkadaşlar,
Arabam Fabia 1.2 Ambiente Dynamic, TSI modeli değil. Henüz 4500 KM'de. İlk başlarda yüksek yaktığını düşünüyordum ama zamanla alışır diye pek önemsemedim. Uzun zamandır da kardeşim biniyor arabaya ve yakıtın çok olduğunu düşünüyoruz.
Şu şekilde hesaplıyorum; Range 0 a düştüğünde 20 liralık benzin alıyorum, 50 KM gider diyor, gerçekten 50-55 KM gidiyor yeniden range 0 oluyor ve yeniden benzin alıyorum. 30 Lira alıp denediğimde bazen 60 bazen de 70 gösteriyor ve yine max. 85-90 KM yapabiliyorum. Bugün akşam yine range 0 a düştüğünde, 50 lira aldım ve 140 KM gösterdi, 6 KM yaptım şu an 130 gösteriyor. Ayrıca örneğin range 80 iken, arabayı kapatıp bakkala giriyorum, çıktığımda 75 gösteriyor, böyle saçma sapan düşen kilometreler de var. Açıkçası benim beklediğim bu arabanın ço kdaha az yakmasıydı. Bende bir tane de peugeot 206 RC var, 2000 motor 195 HP, bu arabayla da şu an 20 liraya 45 çok zorlarsam 50 km yapabiliyorum. Benzinin de iyice pahalandığını biliyorum ama yine de fazla geliyor. Fabrika 7 litre yakıt tüketimini öngörmüş, bu da 4 liradan hesaplasak şehir içi kullanımda 100 KM'de 28 TL yapar, km de 280 kuruş ama böyle bir değer çok nadir gördüm. Belki de yanlış hesaplıyorum, ama range e bakarak hesaplamanın doğru olduğunu düşünüyorum. Fulleyip hesaplamak her zaman tutmuyor, her pompacı ya da pompa aynı basmıyor ya da aynı yerde bırakmıyor.
270-280 kuruş yaktığını hesapladım daha önce ama bu hep mümkün olmuyor. aracı ise, 2-3 bin devir arası zorlammadan kullanıyorum. RC'yi de aynı şekil kullandığımda fabiadan biraz daha fazla yakıyor sadece.
Sırf bu sebepten arabayı değiştirmeyi düşünüyorum, TSI ya da dizelini alsam mı diye. Bir de lpg taktırma fikri geldi aklıma, garantiden çıkar mı ya da ne önerirsiniz ?
Teşekkürler.