Bu gün 1993 Model bir Skoda Favorit Black Line sahibi oldum. Almayı düşünmeden bir müddet forumunuzdaki önerilerinizi ve sorunlarınızı inceledim ve çok faydasını gördüm. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Araçlarımız hakkında bir çok başlık var, yakın geçmişi inceledim fakat bazı sorunlarımın tam karşılığını bulamadığım için sizden bu acemi arkadaşınıza biraz yardım etmenizi rica edeceğim.
Aracı almadan önce bir takım tereddütlerim vardı. Araç değişensiz ve kazasız fakat Km teli kopmuştu ve kaç km yaptığı belli değildi.
Bir ustaya sordum nasıldır? diye... Hararet yapar başını ağıtır demişti. Başka bir usta da aynını söyledi ve ekledi karbratörü?(doğrumu söyledim) değiştir bunlar alimünyum çabuk ısınıyor... Servisin dediğine göre aldığım araçta conta yakmış. Tüm gün kullandım hararet ibresi, göstergenin yarısına bile gelmedi. Aracı aldığım kişi hareret termostadını yeni taktığını söylemişti... derecesini doğrumu taktı?(Soru işareti 1)
Yine servis der ki; Triger Zinciri nde ses var değişmesi gerekiyor. Başka bir usta der ki; değiştiririm ama 3, 4 ay sonra ses yapar, aracı gören başka bir usta der ki, bu ses Şarz Dinamosundan geliyor. Bana göre yani kulağımın beni götürdüğü yere göre, aracın sağ ön tarafında motordan gelen ufak kayışın bağlı olduğu şarz dinamosundan geliyor.. Triger kayışı bu bölgeye yakın mı? (Soru işareti 2)
Aldığım kişi der ki; aks polyoları değişmesi gerekiyordu, aldım ama taktıramadım sen taktır. Servis der ki; ön takımlar sağlam Aks keçeleri yağ kaçırıyor... Aldım taktırmaya gittim bir usta önerdiler, Aks la ilgili başka bir parçanın da değişmesi gerktiğini söyledi, ne söylediyse aldım.. aks polyoları (yazılışını bilmiyorum) hariç keçeler dahil 85 TL ye aldım... değiştirdi 80 TL işçilik ücreti karşılığında. Araca bindim ön takımlardan ses gelmiyor ama çok yavaş (5 km/s) hızla manevra yaparken direksiyonu sağa çevirdiğimde bir ötme sesi gelmeye başladı... (hidrolik pistonun çıkardığı ses gibi vuuuu gibi bir ötme sesi tarif etmek zor.) (Soru işareti 3)
Araç sola çekiyordu, bu aks takımları değişince arada ilginç bi şekilde sağa atlıyor direksiyon yine sola devam ediyor direksiyonu bir an olsun bırakmam mümkün değil. Rot-Balans ayarı ile geçer mi? (Soru işareti 4)
Arabalar konusunda çok cahil olduğumdan, motor ve diğer aksamlardan gelen sesleri dinlemekten paranoyak oldum, cd çaları hiç açamadım bu korku yüzünden desem yeridir.
Yaklaşık 60 km yol yaptım bu gün. Aracımın bu anlattığım sorunları haricinde debriyajı yukarıda kavraması ve bitmek üzere olması ve marş alırken acaip sesler çıkarması dışında başka sorunu yok..
Bütçem elverdiğince bunları anlayan bir ustaya yaptırmak istiyorum. Aracıma güvenle binip huzurlu yolculuklar yapmak istiyorum... Çok mu ?
Tanıdığı bildiği olan varsa yardımlarını esirgemezse çok minnetkar kalacağım. Şimdiden Teşekkürler.