felisyacı » 04 Şub 2012, 10:42
BAŞKA BİR GÖRÜŞ;
alıntıdır.
Selamlar,
10w 60 kullanım yeri ve kullanılacağı araçlar itibariyle özel bir yağdır. VW'den onay almış olabilir, ancak hangi araçlar ve hangi şartlar için onay almıştır?
Sayın Alperen99'a Mobil tarafından gonderilen elektronik postanın ilk paragrafına sonuna kadar katılıyorum, zaten o ilk paragraf bu tarz bir konuya verilen tüm cevaplara yazılıyordur. Ancak sonrasında yazılanlara maalesef ben katılamıyorum. Çünkü portföylerinde bulunan tüm yağları önermişler neredeyse. Bu önerileri neye göre yapmışlar? Tavsiye ettikleri yağlar arasında dünya kadar fark var. Şu şartlarda şu yağımızı, bu durumda da şu yağımızı kullanın deseler tamam.
Fazlaca teknik detaya girmeden biraz bilgi vereyim.
Yağların özelliklerini incelerseniz, 100 derecede akışkanlık derecesinin belirtildiğini görürsünüz. Çeşitli SAE normlarına göre bu akışkanlık derecesinin en az belirli bir "Centistroke (cst)" değeri taşıması gerekir. Cst değeri yağların özellikleri yazılırken 40 santigrat derecede ve 100 santigrat derecedeki değerleri belirtilir. Aynı otomobillerin yakıt tüketim değerleri verilirken 90 km. sabit hızdaki değerinin veya şehir içi değerinin verilmesi gibi.
Buna göre,
100 Santigrat derecede:
SAE 30 11cst, SAE 40 14cst, SAE 50 18cst, ( W ile ifade edilen değerler yazılmamıştır. ancak 100 derece sıcaklıkta 0w 30 ile 10w 30 yada sadece 30 numara yağın aynı özelliği göstermesi beklenir)
Centistroke bir sıvının akışkanlık değerini ifade eden bir ölçü birimidir. Centistroke değeri arttıkça akışkanlık oranı düşer.
SAE 60 yağın 100 derecedeki akışkanlık miktarı ise 24cst 'dir. Yani SAE 40'a göre %70 daha kalın demektir.
Bu oranlar düşük yağ ısılarında daha dramatik boyutlarda ortaya çıkar. Ayrıca yağ kalınlık arlığının geniş olması yağ üretilirken içine daha fazla polimer katılmasını gerektirir ki bu pek de istenmeyen bir durumdur.
Olması gerekenden daha kalın bir yağın sebep olabileği sorunlar:
Sürtünmenin artması ve buna bağlı olarak fazla ısınma ve fazla aşınma, yüksek yakıt tüketimi, motor gücünde düşüş olarak sıralanabilir.
Kısaca normalde SAE 10w 40 yağ ile çalışmak üzere tasarlanmış bir motora siz yağ eksiltiyor diye tolerans sınırlarının çok ötesinde olan SAE 10w 60 gibi bir yağ kullanamazsınız. Kullanılabilir diye ister ustası söylesin ister başkası söylesin yanlıştır. Siz olması gerekenden kalın bir yağ kullanarak kısa vadede yağ tüketimini azaltabilirsiniz ancak uzun vadede motorunuza zarar vermeniz kaçınılmazdır. Hele de aracınızı yüksek devirli ve performanslı olarak kullanıyorsanız.
Mobil'in Amerika web sitesini incelerseniz Mobil 1 'in farklı ihtiyaçlara göre farklı tiplerinin olduğunu görürsünüz.
Mobil 1 Advanced Fuel Economy
Mobil 1 0W-40
Mobil 1 5W-20
Mobil 1 5W-30
Mobil 1 10W-30
Mobil 1 15W-50
Mobil 1 High Mileage 5W-30
Mobil 1 High Mileage 10W-30
Mobil 1 High Mileage 10W-40
Yukarıda görüldüğü üzere yüksek kilometreli (75.000 mil, yani 120.000 km. üzeri) araçlar için aynı kalınlıkta farklı yağlar olduğunu görürsünüz.
Bu arada aşırı yoğunluktan dolayı forumlara pek vakit ayıramıyorum, soru sorupta geç cevap alırsanız şimdiden affola.