[quote="irfant"]
Bir de şu var...
Depolarda doldurma kanalı dışında bir de hava kanalı vardır. Bu kanal depodan benzin çekildikçe dışarıdan hava çekilmesini sağlar dolayısıyla deponun deforme olup patlamasını engeller ve sağlıklı dolum sağlar. Ancak 45 lt lik depoya 50-55 lt benzini sıkıştırmak bu sistemi rahatsız eder. Ayrıca benzinin içindeki bazı solventler bu hava kanalına sürekli temas ettiğinde kanalı deforme etmeye başlarlar. Dolayısıyla pek doğru değil aslında bu kadar benzin basmak arabaya...
[/QUOTE]
İrfan hocam; diğer araçların hepsinde aynı mı bilemiyorum ama,
Fabialarda benzin çekildikçe depoya hava girişi sağlayan sistem depo kapağıdır.
Depo kapağının peçeteyle temizleyip ağızla vakum yapıldığında

içeri hava girişinin olduğu ama dışarı çıkışın olmadığı test edilebiliyor.( benim gibi

)
Zaten bu sistem olmasa oluşan vakum ya depoyu büzecek yada benzin otomatiği benzini çekemeyecek.
Sanırım eski araçlarda sıcaktan oluşan genleşme-buharlaşma bir havalandırma kanalıyla dışarı atılıyormuş. Tabi bu yakıtın zayi olması demek.
Yeni araçlarda havalandırma kanalı kaldırılıp genleşme tankı konulduysa o zaman ne diye üretici bu genleşme tankını kullandırmaya izin veriyor.
Madem patlama tehlikesi var.
Özellikle mühendislerin böyle hayati önem taşıyan bi sistemi kullanıcı keyfiyetine bırakacaklarını düşünmüyorum.
Düşünsenize bir-iki aracın depo tam dolduruldu diye deponun şiştiğini ya da patladığını.