Öncelikle 1 ay gibi bir aradan sonra herkese merhaba. Bayram öncesi aldığım SuperB 1.4Tsi Elegance ile 3000km yi geride bıraktım. Olumlu ve olumsuz izlenimlerimi herkesle paylaşmak istedim. Öncelikle genel bir anlatım, ardından maddeler halinde artı ve eksileri belirteceğim.
Arabayı aldığımda ilk yaptığım test bu motor bu kasayı kaldırıyormu oldu. Fabia 1.4 75bg den sonra çok rahat bir şekilde kaldırdığını söyleyebilirim. Turbo doldurduktan sonra devir göstergesinde yavaş bir çıkış varken araç ona inat yüksek hacim motorlu gibi hızlanıyor. Rahatlıkla 2.0lt atmosferik motor gibi tepki verdiğini söyleyebilirim. İki farklı 520d ile ara hızlanma testi yaptık, SuperB çok kopmuyor ama hafifçe arayı açıyor. 5. ve 6. viteslerde sollamaya çıkmak gerçekten çok zevkli oluyor. rampalarda 110 120 ile giderken 5. vitese düşmek gibi bir ihtiyaç hissettirmiyor, aksine gaza bastıkça yavaşta olsa hızlanıyor. Tüketim, ilk depoda ve genelde uzun yolda 30 krş/km.idi. İkinci ve üçüncü depoda ve yine %75 uzunyolda 22 krş/km tüketim değeri elde ettim. Kullanım şartları genelde 110 -120 km, nadirde olsa (520d ve volvo ve 407 ler yüzünden) 200km lik hızlarda seyahat ettim. Çok çaba sarfetmeden Fabia benzinliye yakın değerler elde edilebilir. Direksiyonun düşük tur sayılı olmasına rağmen düşük hızlarda yumuşaklığı gayet iyi. Yüksek hızlarda biraz fazla sertleşiyormuş gibi geldi. iç konfor ve sessizlik yüksek hızlarda gayet başarılı. Fakat düşük hızlarda turbo aşırı yüklemeye başlayınca pistonlardaki patlama gürültüsü biraz rahatsız ediyor. Genel ergonomi oldukça başarılı, zaten herşey otomatik, düğmelere dokunmaya gerek kalmıyor. 6 vites olması gayet iyi, fakat DSG eksikliği şehir içinde kendini bayağı gösteriyor. işçilik kalitesi gayet başarılı, kusur bulamadım, her nokta üzerinde iyice düşünüldüğü belli. Aracın arkasındaki rahatlıktan söz bile etmiyorum. Bi xenon farlar ile selektör yapmak öndekinde bir anlık körlüğe neden oluyor tahminimce, çünkü herkes panikle kendini sağa atıyor. Kullanırken kesinlikle zevk veren, etraftan soru sorulmasına neden olan ve parasının hakkını fazlasıyla veren bir araba.
Artılar:
+ Tüketim/performans oranı
+ Konfor
+ İşçilik kalitesi
+ iyi düşünülmüş akıllıca ayrıntılar (iç aydınlatma, gösterge ve ses ile ilgili küçük hoş detaylar)
+ aktif güvenlik (frenleme sırasında sol ve sağ farklı tutunur ve yan dönme eğilimi başlarsa, sistem direksiyonun kontrolünü alıyor)
+ otomatik park (her seferinde sol tarafı öndeki arabaya hizalamayı başarması. Boşluğa göre manevra şeklini ayarlaması)
+ arka baş boşluğu (arka cam geri alınmış, bagaj kapağı küçülmüş, bu sorun çift açılım ile bertaraf edilmiş)
+ arka diz mesafesi (5 serisi ile kendim kıyasladım, tartışılmayacak kadar bariz büyük. 7 serisini test edemedim)
+ Yol tutuş ve hızlı direksiyon tepkileri
Eksiler:
- Düşük hızlarda motor gürültüsü (diğer arabalara göre normal ama SuperB'e yakışmamış)
- DSG şanzumanın olmaması
- Motor üstü kapaksız, sanki değer verilmemiş gibi.
- Şemsiye gözüne bundan sonra Skoda şemsiye koymayacakMIŞ. (Yüce oto arabanın reklamındaki logolu şemsiyeden bile ........ neyse)
Aklıma bu saatte gelenler bunlar, sonra yine eklerim yeni maddeler.
Okuyan herkese teşekkürler.
Süleyman