onurcelikors yazdı:Ozan bey şahsi fikrim eğer rolanti normalde 900 deyse siz ayağınızı çektiğinizde rahat gidiyor olması lpg ayarıyla fazla ilgili değil gibi. Ancak yaptığınız ayar sanırsam anlattığımdan farklı olmuş. Eğer yanlış anlaşıldıysa diyerekten kısaca yeniden anlatayım.
1. Önce mikser hortumundaki vanayı açabildiğimiz kadar açıyoruz. Bu işi yaparken stop etmesin diye regülatöreki vidalardan faydalanıyoruz. Zaten belli bir aşamadan sonra daha çok açsanızda motorun çalışması değişmiyor.
2. Mikserdeki rolanti vidasını sonuna kadar sıkıyoruz. Eğer stop etme eğilimi gösterirse diğer regülatördeki vidayıl kullanarak yine stop etmesini önlüyoruz. Lovato regülatörün bir zamanlar bulduğum ayar klavuzunda regülatör ayar vidasının tam kısık halden 1,5 tur açık halde olmasının yeterli olduğu yazılıydı. Ancak ben ilk çalışmada en rahat ettiği yerde bırakmaktayım. Buda yaklaşık 1 tur kadar açık hali ediyor. Brc için durum nedir bilmeden yorum yapmam doğru olmaz. Daha önce danıştığınız brc yetkilileri 1.3 motor bir otomobil için yaklaşık kaç tur açılması gerektiğini danışırsanız daha doğru sonuç verebilirler.
3. Regülatör lpg ayarından motorun en yüksek devirde çalıştığı yeri buluyoruz. Bu ayar gelen hava oranına göre verilen lpg miktarını ayarlayarak ideal karışım oluşmasını sağlıyor. Bu vidayla oynayarak en ideal yeri bulduğunuz nokta motorun en yüksek devirde çalıştığı ve eksozdan en iyi ve dumansız üflemeyi yaptığı yer olmalı. Zaten işin asıl püf noktası burası. Tasarruf için bu yüzden hava girişini daraltıp buradan ayarı kısıyoruz böylece az hava-az lpg karışımı ile ideal yakıt elde etmiş oluyoruz. Örneğin burada devriniz 1750 çıktı, burada bırakın rolanti 1000 olmalı diye düşünmeyin.
4. Karbüratörün rolanti vidasından (gaz telinin girdiği yerde), rolantiyi 1000 devire çekin.
5. En başta açtığımız mikser hortumundaki vanayı kısmaya başlayın. Siz motor stop etmeye başyaıncaya kadar kısmışsınız anladığım kadarıyla. Bu vanayı sadece motor devrine etki ettiği yere kadar kısacaksınız. Bu vida sonuna kadar açıkken rolantimiz 1000di diyelim kısmaya başladık bir noktaya geldik rolanti 950 ye düştü. Burada bırakalım. Daha fazla kısmayınız.
6. Son olarak regülatördeki rolanti ayar vidasıyla oynayabilirsiniz. Aracı stop edip çalıştırın, tabiri caizse yarım marşta çalıştığı yeri bulun. Doğru yaptığınızda bir sıkıntınızın olmaması lazım.
Onur Bey , İyi akşamlar..
Yine Ben

... Bu işi tam halledene kadar biraz daha yazacağım kusura bakmayın.
Bu akşam sizin dediğiniz biçimde ayarlamaya çalıştım.Mantığını kavramaya başladım.Çünkü daha önce regülatör üzerinde rolanti vidası hariç dokunmamıştım.
Ben anlatayım nasıl yaptığımı ve izlenimlerimi siz yorumunuzu yazarsınız.
Ayar yerlerimiz.
1- Lpg borusu üzerindeki ayar vanası
2- BRC regülatör üzerinde debi ayar vidası (asıl gaz ayar vidası)
3- Regülatördeki rolanti vidası.
Araç lpg'de çalışırken lpg borusundaki vanayı açmaya başladım.
Rolanti vidama hiç dokunmadım daha önceki ayardaydı.
Araç stop edecek gibi olduğunda regületördeki Debi ayarını alyan çubukla oynattım.
Bu esnada motorun çalışması bir yerde stabil yüksek oluyor.Sağına veya soluna milim oynatmalarda stop edecek gibi oluyor.Devri yüksek çalıştıran kısımda bıraktım.
Sonra rolanti vidasını sıkmaya başladım.Sıkarken rolanti bozulmaya başladı.Regülatördeki debi ayar vanası ile dengelerdim.Ve rolanti vidasını iyice sıktım.
Sonra lpg hortumundaki vanayı kısmaya başladım.Motorun rolantisinde çalışmasında düşüşün başladığı yere doğru.
Karbüratörden devri 1000 civarında sabitledim.
Aracı stop ettim.
Yarım marş yaptım almadı.
Regülatör Rolanti vidasını biraz açtım.Yarım marş aldı ama tam istediğim gibi değil.
Tekrar regülatör rolanti vidasını açtım.
Yarım marş aldı.Marş aldıktan sonra gaza bir defa basıp akü şarj ışığını söndürmek gerek .Böyle yapmazsam rolanti 500 devir oluyor.Gaza bir defa dokunuş sonrası 1000 devre yakın.
Sonra test sürüşüne çıktım.Araçta tekleme olmadı.
Gaz yememe olmadı.
Vitesler arası hızlanmalar iyi gibi geldi.
3. viteste ayağımı gazan çekince daha önce anlattğımdan daha çabuk sürede hızı düşmeye başladı.Bir süre sonra araçta titreme hissettim ve 2. vitese düşüp gazladım.
Rolantide çalışırken gaza basıp 3000-4000 devir arası yapınca egzostan 2-3 defa patırtı geliyor ama o kadar şiddetli değil.
Egzos çıkışına el tutunca seri ama çok az bir ara vermeli çıkış var.
Rolantide çalışırken gaz kokusu duymadım.
Rolantide ışıklarda beklerken çok hafif bir iç çekiyor motor ama çok hafif.
2. vitesten 3. vitese atma aralığı çok kısaydı.Bu ayarla biraz daha uzayıp rahatladı.
Aracın hızında düşme yok 4. vites 3000-3500 devirde 80 km yaptım.
Sonra 5. vitese attım .Trafik müsair olmadığından gaza çok az bastım ve 4'e düşmem gerekti.Eskiden gaza bu kadar basmayla 5. vites hızı düşmeden giderdi.Ama sanırım olması gerekn hızın düşmesi ve 4'e atmak.
Acaba bu anlatımıma göre ayar tutturabildim mi ?
İçimde hala şüphe var.
Regülatördeki debi ayar vanası lpgci ayarladığında hep dış duvarla aynı hizadaydı.
Şimdi kendi oyuğunda dış duvarından içeride kalıyor.Yani sıkmış olduk.
Sanırım bu ayarla aldığım 20 tl lpgyi bitirip sarfiyata bakmam gerek.
Fazla sarfiyat sıkıntıma göre 50-55 km gitmeli.Daha fazla km yaparsam yakıtta düşme var demek.