sainz » 15 Arl 2007, 13:00
Çok büyük geçmiş olsun. Sizde bir şey yok ya, araba da bir şekilde yapılır. Allah daha beterinden korusun.
Arkadaşlar sigorta konusunda söylenebilecek bir çok şeyi zaten söylemişler zaten ama ben de sigorta konusunda bir kaç şey söylemek istedim.
İlk arabam olan Favorit 136L ile yeşil ışıkta geçerken, kırmızıda geçen bir askerî jip sağ-ön çamurluktan çarpmıştı. Şunu unutmayın trafiğe çıkmaya izni olan askerî araçların hepsinin zorunlu malî mesuliyet sigortası var. Rapor tutturup onun zorunlu trafik sigortasından hasarınızı karşılayabiliyorsunuz. Tabii ki zorunlu trafik sigortaları OYAK Sigorta' dan yapılıyor. Neyse araç yapılacak ve eksper bekliyoruz. Eksper geldi araca baktı. Parça ve işçilik fiyatlarını aldı. Haber vereceğini söyledi ve gitti. "Eksperi mutlaka sık sık ara, yoksa rapor falan yazmaz, uzatır işi" diye uyaran arkadaşları dinleyip eksperi sık sık aradım. Sonunda bana "ya bu parçalar ve işçilik için fatura almayalım, sen de boşuna KDV falan ödememiş olursun" dedi. "İyi peki" dedim. Tecrübesizlik kötü şey tabii. Üç gün sonra, o zamanki malî değeri 7 milyon lira olan parça bedeli olarak 4 milyon lira yazmış. "Ne iş?" diye tekrar aradım. "Parça fiyatlarını şişirmişsiniz" dedi bana. "Ben sana fiyatları Yüce Pamar' dan (o zamanki adı böyleydi Skoda distribütörünün) vermedim mi?" diye çıkışınca, "biraz daha arttırabiliriz fiyatları" gibi garip bir pazarlığa başladı benimle. En sonunda 6,5 milyon liraya anlaşma sağladık ve geri kalan 500 bin lira için de başımın gözümün sadakası olsun deyip vazgeçmiştim. Bu anlattığım 1992 yılında olmuştu. Şu anda uygulama falan nasıldır bilemiyorum ama sözün özü sigorta ile faturasız hiç bir işlem yaptırmayın.
Bir de, eğer kaput, kapı falan gibi parçalar değişecekse, sacların birleşim yerlerini yalnızca boyayıp bırakıyorlar. İki sacın birbirlerine puntolandığı veya kaynaklandığı kısımlara mutlaka çekomastik tarzı bir izolasyon maddesi uygulamalarına dikkat edin. Uygulanmadığında paslanma çok daha çabuk oluyor.
Tekrar geçmiş olsun.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.