lpg ayarları ile ilgili birkaç püf noktası vermek istiyorum:
1- en sık yapılan hatalardan biri hava filtresine hava girişi sağlayan borunun bantla kapatılarak motorun hava emişiniazaltma uygulamasıdır. mesleki bilgisi kulaktan dolma ustaların ayar yapamama sorununa buldukları ilkel bir çözüm bence. eğer motor fabrikasyon dizaynı kadar oksijen alamaz ise a)verimli olarak çalışamaz b)daha az hava daha az yakıtı yakabileceği için motor gücü düşer c)zaten 1300 cc ve 58 bg olan araba 800-900 cc ve 30-40 bg gibi davranmaya başlar d)ama aracın rüzgar direnci ve ağırlığı gibi faktörler sabit kalacağından bu işlem bize yakıt artışı olarak geri döner. kirli hava filtresi de benzer durumlara sebep olur.
2- aracın lpg ayarını mutlaka egzost analiz cihazıyla yapmak gereklidir. otogaz fiyatlarının çok düşük olduğu eski yıllarda göz kararı bir ayar yeterli oluyordu. fakat günümüzde acemice yapılan ayarlamalar benzinden fazla yakmaya neden oluveriyor. a) motor 2500-3000 devir arasında tutulurken, karbüratöre gelen gaz hortumunun vanası egzost analiz cihazı sıfır CO (=karbonmonoksit=çiğ gaz) değerini verecek şekilde ayarlanır. b) daha sonra rölanti devrinde iken de lpg buharlaştırıcı(= gaz beyni=kafa) üzerindeki rölanti ayar vidası ve start gazı ayar vidası ile yine egzost analizöründeki CO oranı sıfır olup devir sayacı 800-1000 devri gösterene kadar ayar yapılmalıdır.
3- yukarıdaki ilk iki işlem yapıldıktan sonra aracınız %2 gibi bir güç kaybı olmakla beraber fabrika verilerine çok yakın çalışmaya başlar. yakıt olarak da yine fabrika verilerinin %5-%10 u kadar fazla gaz yakar. mesela 90km sabit hızla fab verisi 5 lt benzin/100 km yol ise bu miktar lpgde 5.5 lt lpg/100 km yoldur. tabi soğuk havalarda bu fark % 20 lere çıkabilir.