felisyacı » 07 Tem 2010, 14:39
MOTOR YAĞLARINDA benzin yada LPG neye göre ayrılıyor. LPG li araçlar için yağın hangi özelliklere sahip olması lazım veya benzinli araçlar için üretilmiş yağın LPG li bir araçta ne sakıncası olabilir. Bu konuda açıklayıcı bir bilgiyi hiç bir yağ üreticisi firmanın sayfasında görmedim. Yada kaçırdım. Yağların üzerine yazılan LPG bilgisi,
sadece çekingen ve ne alacağını yada kullanacağını kestiremeyen ve fikir arayanları yönlendirmek ve rahatlatmak için yazılmıştır diye düşünüyorum.
Mesela performans motorlarında kullanılacak yağın özellikleri ve sağladığı fayda belirtiliyor.
Şu firma, Şu yağ, F1 standartlarına uygundur, kullanılmaktadır. gibi açıklayıcı bilgiler azda olsa var.
Felicia yaklaşık 10 yıllık bir araç; Kaput altın da etiket ile önerilen yağ da, dolayısı ile 10 yıl önce üretilmiş ve Üretici firmanın yağ şirketi ile yaptığı anlaşma sonucu yaptığı bir öneridir. O günlerde bilemiyorum ama belki de 0-40 / 5-40 gibi yağlar üretilmemişti bile... o nedenle günün koşullarında öneri yapılmıştır.
Bu durum yeni araçlar için de çok fazla değişmemektedir.
Yağda birinci amaç motorun soğutulmasıdır. O nedenle SENTETİK olmadıkça, yağların
otor üzerinde çok büyük bir farklılık yaratacağını sanmıyorum.